Camp de Sayam Forage, Níger

Mapa

El campament i els conflictes vinculats

Níger sempre ha estat un país de trànsit i es troba en una posició central per a les rutes migratòries de l’Àfrica de l’Oest i central. Es tracta del darrer país al Nord on es permet la lliure circulació d’africans occidentals, per tant a la pràctica ha esdevingut la frontera sud invisible d’Europa, més enllà de la Mediterrània, i una de les més perilloses.

El país és un coll d’ampolla per aquells ciutadans que intenten arribar a Europa i que, o bé són expulsats d’Algèria, on reben tortures i vexacions, o bé tornen de Líbia, on les rutes migratòries estan en mans de traficants i les persones que migren es troben sovint amb situacions extremes de violència o sotmeses a tortura. Moltes altres no ho poden explicar: segons l’Organització per a les Migracions, el desert del Sàhara duplica la quantitat de morts i desaparicions de la Mediterrània, tot i que aquestes xifres són aproximades i segurament siguin més elevades.

Cal sumar aquí el paper de la Unió Europea, que tal i com explica el documental “Tombes de sorra” al 30 minuts (TV3), té l’estratègia de tancar les portes d’Europa cada vegada més lluny, pagant a països tercers perquè aturin la migració. Ho fa a través de tres instruments: mitjançant entrenament i finançament militar per segellar les fronteres i augmentar els controls en carreteres; condicionant la cooperació al desenvolupament al fre migratori i potenciant els retorns, sobretot a través de polèmics programes que afavoreixen la tornada a casa després de deportacions forçades.

A tot això cal sumar que Níger és el país menys desenvolupat del món segons l’Índex de Desenvolupament Humà (IDH), és a dir, és el que té la pitjor qualitat de vida. A més, té unes estructures de protecció febles i uns serveis bàsics ineficients per a la seva població, la majoria dels quals es troben en zones rurals, i, per tant, no té la capacitat i els mitjans per respondre a crisis de desplaçaments migratoris.

A més d’aquesta situació migratòria del país en la ruta cap a la Mediterrània, a l’Est també es viu una altra crisi: la regió de Diffa, al sud-est del país, fronterera amb Nigèria, ha viscut darrerament nombroses incursions i atacs de grups de Boko Haram, un dels grups extremistes islàmics més sanguinaris del món provocant nombrosos moviments de poblacions. Més de 3,4 milions de persones han estat desplaçades en la zona de la conca del llac Txad des de 2014, incloent-hi 2,7 milions de desplaçats interns al nord-est de Nigèria, més de 684.000 persones desplaçades internes al Camerun, el Txad i el Níger, i més de 294.000 persones refugiades als quatre països. A més, la violència al nord-oest de Nigèria va obligar 23.000 persones a refugiar-se a Níger en només un mes, l’abril de 2020.

És per això que el Govern va decidir crear el campament Sayam Forage el 29 de desembre de 2014: per oferir protecció i assistència a aquestes persones refugiades, principalment nigerianes. Situat a 45 quilòmetres de la frontera, el campament té una superfície total de 113 hectàrees i una capacitat prevista de 20.000 persones, tot i que les darreres dades d’ACNUR indiquen una sobrepoblació, arribant als 31.000 habitants, dels quals un 53% són dones i un 47% homes. En total, un 85% del camp està format per dones i infants menors de 18 anys. La grandària mitjana d’una família és de 7 membres.

País o territori d'origen de les persones del camp

El 99% de les persones refugiades al camp de Sayam Forage provenen de l’Estat de Boro a Nigèria. Pertanyen a diversos grups ètnics de Nigèria: Kanuri, Haoussa, Peulhs, Shiwa, Boudouma, Toubou i Arab Mohamit. Són de religió musulmana.

La vida al camp

El campament Sayam Forage compta amb una organització comunitària que està coordinada per un comitè central de refugiats amb el suport de l’ACNUR, els seus socis directes i el Govern en diversos sectors.

Pel que fa a l’ocupació, el 70% dels habitants del camp estan sense feina, mentre que un 8% treballa al sector privat.

El 80% dels residents al camp viuen en residències transicionals, i ACNUR té un pla de contingència per convertir aquestes residències en permanents i reforçar els serveis assistencials bàsics dins el camp per arribar a tota la població.

El campament disposa d’instal·lacions agrícoles i piscifactories operades per 5 grups.

Segons un informe de monitoreig de la situació de protecció dels drets humans a la regió de Diffa coordinat per ACNUR i diverses ONG sobre terreny(el darrer publicat és de març de 2021), cada any s’han registrat una mitjana de 672 vulneracions de drets humans en aquesta zona de Níger, que inclouen desnonaments, segrests, incendis, xantatges econòmics i altres.

Accés a la salut

L’ONG Action Pour le Bien-Être (APBE) va implementar un projecte d’assistència sanitària l’any 2020 per a la població refugiada nigeriana a la regió de Diffa, especialment centrat en el camp de Sayam Forage, on es van fer més de 31.000 visites mèdiques.

Les malalties més freqüents observades van ser les infeccions agudes de les vies respiratòries (27,83%), infeccions digestives(19,98%), malària (16,27%), tuberculosi (0,02%), infeccions de transmissió sexual (0,56%) i altres (7,74%).

En col·laboració amb les orgaitzacions APBE i “Bien-être de la Femme Rurale”, 60 dones del camp Sayam Forage van ser formades i equipades per produir i comercialitzar sabó des del 2017. Com a part de la resposta nacional de Níger a la Covid-19, les refugiades van augmentar la producció de sabó, lleixiu i de mascaretes. 230 estructures comunitàries membres a Garin Wanzam, Yebi, Dagaya, Adjimerie, N’Guelmadou Mai, Kindjandi, Toubaram i N’guiguimi han rebut cadascuna 7 sabons i 3 mascaretes per tal de donar suport a aquest grup de dones i per la sensibilització contra la propagació del coronavirus.

Dones

Entre 2014 i 2017, 100.000 dones i nenes van fugir de la violència perpetrada per Boko Haram a Nigèria i van trobar refugi als camps del Níger. Tanmateix, en arribar, les dones sovint es troben atrapades en un cicle de pobresa. No tenen diners propis i el 70% d’elles no tenen accés a activitats generadores d’ingressos, perquè l’assistència humanitària no prioritza les oportunitats laborals per a les dones.

A més, la majoria de les dones que fugen de Boko Haram han estat traumatitzades per la violència física i sexual. Viuen en entorns on la desigualtat de gènere conduïa a la normalització de la violència i la discriminació en el dia a dia. Als campaments i comunitats d’acollida, hi ha una necessitat urgent de suport psicosocial per a les víctimes.

Infància

Hi ha milers d’infants a la regió de Diffa que fugen de les violències de Boko Haram. Es tracta de fills I filles de población refugiada, desplaçada interna, sovint no acompanyats pels seus pares o que han viscut als camps de Boko Haram després del seu segrest.

El campament de Sayam Fourage compta amb 2 escoles de primària que acullen 1.241 alumnes i un centre d’educació a distància on assisteixen 161 alumnes.

L’any 2020, els programes de prevenció de la desnutrició van permetre complementar l’alimentació de 3.027 criatures de 6 a 59 mesos en risc nutricional.

Actors implicats

La feina d’ACNUR a Níger es basa en garantir que es respectin els drets de les persones refugiades. Aquest treball, entre altres coses, està orientat a prevenir i respondre a la violència sexual i de gènere brindant suport legal i psicosocial a les supervivents de violència sexual i de gènere.També se centren en garantir habitatge i articles bàsics per a la llar, així com la salvaguarda dels drets legals en proporcionar documentació i assistència legal.

És una ONG que treballa a Níger per contribuir a l’accés a la salut de la població, per lluitar contra el VIH-Sida, acabar amb la malnutrició d’infants i assegurar la salut de les mares. Ofereixen assistència a persones víctimes de violació de drets humans o de conflictes i catàstrofes. Han treballat en programes de salut amb persones refugiades, especialment al Camp de Sayam Forage.

Des del 2012, l’ONG italiana COOPI treballa a Níger per fer front a diverses emergències al país, una de les principals, la crisi del llac Txad a la regió de Diffa, provocada per Boko Haram. L’organització hi intervé amb accions de protecció, educació d’emergència, suport psicosocial i salut mental juntament amb socis institucionals com les Direccions Regionals de Protecció, Educació i Salut.

Projectes vinculats del Fons Català

PROJECTE COMET (COMplementary patways nETwork) (3695)

Saber més

Més informació

Informes de vulneració de drets humans relacionats amb els assentaments

Cluster Protection Niger (ACNUR i altres ONG), Març 2021

Rapport mensuel de monitoring de protection, Région de Diffa

Aquest informe, que es va realitzar mensualment entre 2017 i 2021, recull els principals indicadors pel que fa a la situació de seguretat i les principals vulneracions de drets humans que s’han donant a la regió de Diffa, on està situat el camp de Sayam Forage.

Descarregar

Reportatges o notícies rellevants en mitjans de comunicació sobre el camp

30 minuts, TV3, 16 de gener de 2022 

El reportatge audiovisual “Tombes de sorra“, de l’Oriol Puig i l’Hibai Arbide, s’endinsa al Sàhara per explicar les conseqüències de les polítiques europees al Níger, el país més pobre de la Terra, convertit de facto en l’altra frontera d’Europa.

Reportatge a Atalayar de Maria d’Oultremont Tantiña, 17 de setembre de 2021

En aquest article s’analitza el sorgiment de les rutes migratòries al país, posant el focus en punts calents a la regió com el conflicte a Mali, la insurgència de Boko Haram i el conflicte global que impera a la majoria dels països del Sahel. D’aquesta manera, el reportatge s’endinsa al passat històric de Mali i Líbia, analitzant, també, la instrumentalització política de la crisi de persones refugiades que fa la Unió Europea i França, a qui interessa preservar l’espoli de recursos naturals al país.