siguem refugi

Siguem Refugi és una campanya emmarcada en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20J) que incideix en les condicions de vida precàries i el tractament immoral que reben milions de persones refugiades i desplaçades al món per no tenir accés a vies legals i segures que els permetin migrar amb dignitat. Aquesta situació genera l’existència de rutes de fugida mortíferes i espais d’acollida temporal on es menysté la vida.  

El conflicte d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política. Malauradament, això no està passant a tot arreu i actualment ja s’ha superat la xifra de 100 milions de persones desplaçades forçoses al món, i encara n’hi ha milers encallades en condicions infrahumanes a Grècia, al corredor dels Balcans, a la frontera de Bielorússia amb Polònia, a Iran i Pakistan, al Líban, a Palestina, a les Illes Canàries, Ceuta i Melilla, a l’Àfrica Sudsahariana, a la frontera de Mèxic amb els EUA i Centreamèrica… però són crisis oblidades. 

Sota aquesta premissa, la campanya denuncia la vulneració de drets humans tant als camps de persones refugiades com a les rutes de fugida i a les fronteres, apropa a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i dona a conèixer la implicació dels municipis catalans en projectes de cooperació centrats en acompanyar aquestes persones en el seu procés migratori.  

Siguem refugi és una campanya de llarga durada que compta amb la participació de 22 municipis catalans sota la coordinació del Fons Català de Cooperació. L’objectiu és fugir de la denúncia puntual per generar un debat a llarg termini sobre la realitat migratoria a través de la difusió de diversos materials durant l’any, la recopilació de recursos informatius de consulta (informes, notícies, litigis…), la col·laboració amb iniciatives de la societat civil i els ajuntaments, i l’impuls de projectes educatius amb infants i joves durant el curs.  

Per aquest motiu, la campanya té quatre vessants: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa, una acció de sensibilització a l’espai públic i un manual de treball per a escoles i instituts.   

 

Ara i sempre, fem que el refugi sigui un dret, i l’acollida digna, una obligació.  

Projectes Fons a terreny i participació municipal

El Fons Català i és una associació municipalista que coordina projectes de desenvolupament i emergència arreu del món amb el suport de més de 300 municipis catalans. Des de 2015 manté activa la campanya Món Local Refugi per acompanyar i donar suport a les persones en moviment tant a les rutes de fugida com als països de primera acollida. Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi. En total, s’han pogut impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a la illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan.  

Els projectes finançats pels diferents municipis de Catalunya formen part de diversos sectors, com el suport jurídic a persones sol·licitants d’asil, l’accés a mitjans de vida i alimentació, el rescat marítim o el suport psicològic de les persones en trànsit. Aquestes iniciatives són possibles gràcies a la tasca que desenvolupen entitats sobre el territori com el Lesbos Legal Center (Grècia), KlikAktiv (corredor dels Balcans a Sèrbia), l’associació Atlas, Ca-minando Fronteras, Solidary Wheels o No Name Kitchen (a la frontera occidental euroafricana), Ponts per la Pau (Afganistan), o Un Ponte Per (al Kurdistan i al Líban).    

Llistat d'ajuntaments participants

Siguem refugi compta amb la participació dels següents ajuntaments: L’Ametlla del Vallès, Begues, Caldes de Montbui, Cardedeu, Castellbisbal, Castelldefels, La Garriga, Girona, Manresa, Mataró, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Olot, Rubí, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilafranca del Penedès.