Camp de Shu’fat, territoris palestins ocupats

Mapa

El campament i els conflictes vinculats

El campament Shu’fat es troba als afores de Jerusalem. El camp va ser establert per l’ACNUR l’any 1965 a petició del govern jordà per oferir habitatges millorats a unes 500 famílies de persones refugiades que vivien al superpoblat camp d’al-Mu’askar, a la Ciutat Vella de Jerusalem.

Amb una àrea de només 0,203 km2, la densitat de població al campament és molt alta, de  més de 677.000 persones per quilòmetre quadrat. Segons dades d’ACNUR de 2020, el camp té una població registrada de 15.805 persones. D’aquestes, 4,978 són menors de 18 anys. Tanmateix, l’ACNUR calcula que el nombre real de residents al campament és encara més elevat i pot estar al voltant de 24.000. S’estima, doncs, que la densitat de població supera les 77.000 persones per quilòmetre quadrat. Per exemple, a la ciutat de Barcelona, la densitat és de 16.149 habitant per km2.

Shu’fat Camp, juntament amb els barris dels voltants, es va annexionar a Israel el 1967 quan Israel va establir unilateralment nous límits municipals de Jerusalem. Per tant, els i les residents del campament tenen els documents d’identitat de Jerusalem i, al contrari que els titulars d’ID de Cisjordània, se’ls permet residir a la ciutat. Shufat és l’únic camp que es troba dins dels límits municipals de Jerusalem. Per això, les persones refugiades d’aquest camp tenen dret a targetes d’identitat de Jerusalem, que els garanteixen el dret de residència a la ciutat i el dret a determinats serveis socials israelians, com l’atenció sanitària.

L’any 2005, Israel va començar la construcció del mur de Cisjordània a Jerusalem Est, i va dissenyar-lo de tal manera que Shu’fat Camp i les zones circumdants van acabar al “costat de Cisjordània” de la barrera, aïllant a la gent del camp del centre de la ciutat. Els veïns van demandar aquest traçat del mur al Tribunal Superior de Justícia d’Israel el 2008, però van perdre. El mur que envolta el camp es va acabar de construir a principis de 2013 i conforma la separació física dels residents de Shu’fat de la resta de Jerusalem Est, amb només un checkpoint (zona de pas) que restringeix la circulació. Tot plegat, ha convertit aquest campament en una mena de gueto aïllat de població palestina dins de Jerusalem on la manca de serveis bàsics i la violació de drets humans esdevé habitual. 

Atès que el Ministeri de l’Interior israelià té la política de retirar les identificacions de Jerusalem de la població palestina que no tenen el seu “centre de vida” a Jerusalem, el campament s’ha convertit en un lloc de residència necessari per a molts palestins i palestines de Jerusalem, que d’una altra manera no podrien assumir l’alt cost que implicaria viure en altres llocs de la ciutat.

Això ha contribuït a l’amuntegament extrem al campament i a una manca d’efectivitat de les estructures de govern dins del camp. Encara que el campament es troba dins dels límits municipals de Jerusalem, ciutat annexada a Israel, com que es troba “darrere del mur” no es presten diversos serveis municipals i hi ha absència de cap policia efectiva dins del camp. A més, l’Autoritat Nacional Palestina no està en condicions de proporcionar aquests serveis al campament (o a diversos barris dels voltants), ja que no pot actuar dins dels límits municipals de Jerusalem.

El camp de Shu’fat està custodiat des del nord per l’assentament israelià Pisgat Zeev. Des de la guerra de 1967, Israel manté un règim d’ocupació militar de la part de Gaza i Cisjordània, malgrat que la resolució 242 de l’ONU exigeix la seva fi. Per mantenir el seu control sobre el territori palestí, construeix assentaments de població jueva, creant pobles i ciutats, infraestructures, carreteres i tota mena de serveis exclusius per als colons jueus. Dins de Cisjordània hi ha més de 430.000 jueus que controlen el 42% del territori.

A banda de Shu’fat, hi ha 58 camps situats al Líban, Síria, Jordània, Gaza i Cisjordània que acullen a més d’un milió de persones refugiades palestines. Els campaments es van establir per primera vegada com a espais temporals de tendes per a la població palestina expulsada de la seva terra per part de les forces d’ocupació de l’Estat d’Israel el 1948. En aquesta guerra, el 1947, Israel va apropiar-se del 78% del territori de la Palestina històrica, i va expulsar la majoria de la població palestina, prop de 800.000, cap a Gaza i Cisjordània, i cap a altres països veïns. Encara avui, i contradient la resolució 194 de Nacions Unides, Israel els nega el dret a retornar als seus llocs d’origen ni a rebre cap indemnització.

Els 19 camps que es troben a Cisjordània es van convertir en àrees urbanes que acullen més de 200.000 persones (gairebé una quarta part del total de persones empadronades amb la UNRWA), amb una població que varia entre 2.500 i 27.000 a cada campament.

País o territori d'origen de les persones del camp

Les persones que viuen en el camp són de Palestina. Els residents al campament de Mascar que es van traslladar a Shu’fat procedien originalment de 55 pobles de l’àrea de Jerusalem: Lydd, Jaffa i Ramleh.

La vida al camp

Els campaments de Cisjordània s’enfronten a reptes relacionats amb l’enorme densitat de població, les precàries infraestructures, alts nivells d’atur, inseguretat alimentària i també qüestions de seguretat.

L’UNRWA assenyala que no té cap interlocutor eficaç amb qui plantejar problemes de seguretat del camp. Recentment, hi ha hagut nombrosos problemes amb els camions de sanejament, als quals no es permet l’accés al camp.

L’UNRWA ha estat prestant serveis de recollida de residus sòlids al campament; des que el municipi de Jerusalem va aturar aquest servei quan va començar la primera intifada. A les zones que envolten el camp, l’ajuntament ha continuat recollint residus sòlids però només de manera limitada. Com a resultat, els residents dels voltants sovint s’eliminen els seus residus al campament. Això, combinat amb un ràpid creixement demogràfic, ha provocat un augment de l’acumulació de residus. A més de la mancança en la recollida de residus sòlids, el manteniment del clavegueram és ruinòs i insuficient i no existeix una bona xarxa d’aigües fluvials al camp, el que provoca greus problemes de sanejament i salubritat.

L’any 2000, l’UNRWA va construir un sistema d’aigües pluvials, però a causa del ràpid creixement demogràfic, la xarxa es va tornar inadequada, amb canonades d’aigües residuals que sovint s’obstrueixen i s’afegeixen a les precàries condicions del campament. El veïnat va respondre construint el seu propi clavegueram, connectat amb canals d’aigües pluvials. Això provoca que en temps de pluja, l’aigua de la pluja es barregi amb aigües residuals i corri pels carrers i les cases, causant riscos per a la salut.

Aquestes mancances se sumen a altres necessitats del camp com és l’atenció i l’acollida als grups més vulnerables que hi viuen, la reconstrucció de carrers i la millora de l’accés al camp o la rehabilitació de l’Oficina de Serveis del Campament.

Accés a la salut

El centre de salut del camp de Shu’fat es va construir el 1964 i ofereix serveis d’atenció primària de salut, incloent-hi salut reproductiva, salut bucodental, cura infantil, vacunacions, revisions, tractament de malalties i assessorament psicosocial.

El centre de salut es va rehabilitar l’any 2016, la qual cosa va permetre a l’ACNUR maximitzar els seus serveis i implantar l’Equip de Salut Familiar, amb un enfocament que se centra en la família amb l’objectiu de proporcionar atenció integral i continuada.

També s’ha implementat el sistema digital e-health, amb la qual cosa, s’ha augmentat la precisió de les dades i la informació de salut, així com l’eficiència dels serveis sanitaris al centre.

Dones

Shu’fat compta amb el Women’s Center Shu’fat Camp, una ONG palestina independent que es va establir el 1997, l’objectiu de la qual és servir i abordar les necessitats socials, econòmiques, culturals i educatives de la població de dones i criatures que viuen al  camp. La missió del WCSHC és empoderar les dones i els infants refugiats i no refugiats de Jerusalem que viuen tant a Shu’fat com a les comunitats circumdants d’Hizma i Anata.

Infància

Hi ha tres escoles al camp de Shu’fat, dues escoles de nenes i una escola de nois que dóna servei a 714 alumnes, segons dades de l’any 2019/2020. Les escoles de Shu’fat proveeix l’escolarització fins al desè grau, en contraposició al novè grau en altres camps, per tal d’abordar els problemes d’identificació de Jerusalem si els estudiants assisteixen al desè grau a Cisjordània.

Les taxes d’abandonament de l’escola a Shu’fat són algunes de les més altes de Cisjordània. El professorat de l’escola col·labora estretament amb treballadors socials i pares per animar aquests alumnes a tornar cap a l’escola. A més, la UNRWA Boys School s’enfronta a un gran repte per la seva ubicació al carrer principal del camp on els enfrontaments tenen lloc molt sovint. Els alumnes han estat especialment afectats pels gasos lacrimògens utilitzats per les forces de seguretat.

L’escola per a nois es va construir l’any 1999 i compta amb una biblioteca i dos laboratoris d’informàtica i ciències. Va ser rehabilitada l’any 2014 amb finançament del Fons de l’OPEP per al Desenvolupament Internacional (OFID) que contemplava l’establiment de sales polivalents, així com a parc infantil reformat. El 2014, UNRWA va construir un nou complex amb fons del Banc Islàmic de Desenvolupament (BID), on ara hi ha les dues escoles per a nenes. El nou complex té les mateixes instal·lacions que l’escola per a nois.

Actors implicats

UNRWA és l’Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina al Pròxim Orient. Una comunitat de 5,6 milions de persones, quasi la quarta part de la població refugiada del món. Des de fa gairebé set dècades, l’UNRWA ha estat l’encarregada de garantir l’accés a l’educació, la sanitat, l’ajuda humanitària i els serveis socials als refugiats i refugiades de Palestina. Una població que viu acollida a Síria, Líban, Jordània i al territori Palestí ocupat (la franja de Gaza i Cisjordània), tot esperant una solució justa i definitiva a una situació tan difícil com injusta.

L’Autoritat Nacional Palestina (ANP) és reconeguda com el Govern dels palestins. Territorialment, la seva jurisdicció abraça els territoris de Gaza i Cisjordània, encara que dins aquests territoris hi ha una diferenciació entre zones A, zones B i zones C. L’existència d’aquestes zones implica diferents graus de control i d’assumpció de funcions i responsabilitats per part de l’ANP. Apareix com a resultat de la implementació de la Declaració de Principis sobre l’autogovern Provisional, també conegut com a Acords d’Oslo, signats el 13 de setembre de 1993 entre l’Estat d’Israel i l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP).

La Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI) és un espai de coordinació de moviments socials, col·lectius, organitzacions i persones que lluiten per trencar la complicitat de les institucions i empreses catalanes en la violació dels drets del poble palestí, tot promovent la solidaritat de la ciutadania amb Palestina, conscienciant-la i oferint-li vies d’acció.

La Comunitat Palestina de Catalunya és l’associació dels palestins i les palestines residents a Catalunya i, al mateix temps, un espai de trobada amb la resta de la ciutadania catalana. La Comunitat és una associació laica, democràtica, plural i participativa; Compromesa amb la defensa dels drets humans i el dret a l’autodeterminació dels pobles.

BDS Catalunya representa el moviment global per a una campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel fins que acompleixi amb el dret internacional i els drets del poble palestí va ser iniciat per la societat civil palestina el 2005 i està coordinat pel Comitè Nacional Palestí BDS (BNC). La campanya BDS és una estratègia que permet a la gent conscienciar-se per a assumir un paper actiu en la lluita palestina per la justícia.

Més informació

  • Reportatges o notícies rellevants en mitjans de comunicació

Life in a Palestinian Refugee Camp
Vídeo AJ+

Aquest reportatge audiovisual explica la història de Ahmad, que té 18 anys i viu al camp de refugiats de Balata, el més gran de la Cisjordània ocupada. Els seus avis van ser expulsats per la força de Jaffa durant la creació d’Israel. Només hi ha 32 milles entre Balata i Jaffa, però Ahmad només pot somiar amb veure la seva terra natal. No li permeten entrar a Israel.

Les autoritats israelianes enderroquen 16 botigues, afectant els mitjans de vida de més de 60 famílies al camp de refugiats de Shu’fat. Una pràctica molt habitual. Però aquesta demolició va ser la més gran per part de les autoritats israelianes des de l’establiment del camp.

  • Shu’fat, el gueto palestí de Jerusalem
    Palestinalibre.org (2013)

    Reportatge que explica les condicions de vida de les persones refugiades palestines que viuen al camp de Shu’fat

* Col·laboració en l’elaboració de la fitxa: UNRWA West Bank Palestina.