El tap del Darién, Panamà
Mapa
La frontera i els conflictes vinculats
La regió del Darién és una zona selvàtica i pantanosa ubicada al límit d’Amèrica Central (Panamà) i Amèrica del Sud (Colòmbia), que ha funcionat com una barrera natural per carretera entre tots dos subcontinents.
Aquesta zona, també anomenada el Tap del Darien, és un bloc vegetal immens que s’esten sobre més de 5.000 quilòmetres quadrats de jungles, rius i muntanyes escarpades. De fet, a causa de la complexitat que planteja aquesta selva impenetrable, la carretera Panamericana s’interromp. Però alhora, és una de les rutes més perilloses i hostils del planeta per a persones migrants i refugiades.
L’absència de carreteres fa que es pugui tardar fins a 10 dies en travessar el Tap del Darien, període durant el quan les persones migrants estan exposades tant a perills naturals com a grups criminals que poden perpetrar abusos sexuals i robatoris.
Només l’any 2021, com a mínim 51 persones van ser reportades mortes o desaparegudes, segons dades de l’Agència de l’ONU per als Refugiats i l’Organització Internacional per a les Migracions (OMI).
L’impacte que la pandèmia de la Covid-19 ha tingut a l’economia sud-americana, una de les més afectades del món, és la principal força que empeny milers de migrants, principalment haitians però també cubans, veneçolans i extracontinentals, a creuar la perillosa jungla del Darién.
Organitzacions de defensa dels drets humans com Metges Sense Fronteres alerten de les greus conseqüències de violència a la qual estan exposades les persones que creuen aquesta ruta per la manca de vies legals i segures per migrar. També demanden als governs de Colòmbia i Panamà que busquin alternatives per garantir el pas entre els dos països i que despleguin els mecanismes de protecció necessaris per evitar més morts i patiment a la ruta del Darién.
De la mateixa manera, assenyalen que les condicions de recepció de les persones migrades a les Estacions de Recepció Migratòria de San Vicente i Lajas Blancas que creuen el Darién a Panamá són insuficients i que els serveis per atendre’ls estan molt deteriorats.
Composició de les persones migrants i refugiades a la ruta
Segons dades del Servicio Nacional de Migraciones (SNM) de Panamá, més de 130.000 persones migrants van arriscar les seves vides l’any 2021 per creuar el Tap de Darién. Això suposa una xifra rècord, similar a la suma de persones registrades en aquesta mateixa ruta durant tota la dècada anterior.
Segons dades d’UNICEF, Més d’1 de cada 5 migrants que creuen la frontera entre Colòmbia i Panamà són nens i nenes, i la meitat tenen menys de cinc anys.
País o territori d'origen de les persones migrants i refugiades
Segons Nacions Unides i l’OIM, la gran majoria de persones que travessen aquesta frontera són d’Haití, inclosos els seus fills i filles nascudes a Xile i Brasil, seguits de cubans, veneçolans i altres persones d’altres països més allunyats com Angola, Bangladès, Ghana, Uzbekistan i Senegal. Tots tenen la temptativa d’arribar als Estats Units.
Durant el 2021 i 2022 s’ha disparat el nombre de persones de Veneçuela que creuen el Tap del Darién. Segons les estadístiques del Govern de Panamà, el nombre de persones migrants i refugiades de Veneçuela que va creuar el Tap del Darién en els primers dos mesos del 2022, unes 2500, gairebé sumen el total de veneçolans registarts durant el 2021 que es va elevar fins a les 2819.
La vida a la ruta fronterera
En el fons de la selva, el robatori, la violació i el tràfic de persones són tan perillosos com els animals salvatges, els insectes i la manca d’aigua neta.
El Darién té tres perills: la violència és el primer. Molts grups criminals ataquen, roben i agredeixen sexualment les persones que travessen el Darién. El segon factor de risc són els rius, que experimenten augments sobtats del seu corrent i sovint és difícil lluitar contra la força del riu per algú que porta cinc dies esgotat caminant per la selva. Un altre dels perills són les caigudes. És una selva amb molts desnivells que cal pujar i baixar, i hi ha molts terrenys relliscosos. Es produeixen caigudes, algunes letals. Les persones migrants que fan la ruta expliquen que hi ha gent ferida que han s’abandonar a la selva a la seva sort, potser a la mort, si no s’aconsegueix arribar algun rescat.
La comunitat de Bajo Chiquito ha facilitat, fa uns mesos, un servei pagat de piragües que escurcen dos dies la travessia al tram final. Això, segons explica Guillermo Gironés, el coordinador de MSF a Panamà, alleuja en gran manera la travessia, ja que ja no veuen gent emergir del Darién amb els peus tan destrossats per la humitat, cremats pel frec de l’aigua i la sorra, terriblement inflats.
MSF denuncia també un deteriorament de les condicions dels serveis d’atenció a les persones migrants a les Estacions de Recepció Migratòria (ERM) de Panamà, a San Vicente i Lajas Blancas. Revelen que no hi ha accés general a dormitoris, que molts nens i nenes i dones embarassades dormen a terra i que les condicions higièniques són “deficients”, cosa que afecta la salut mental i física dels migrants.
A les ERM, les queixes per menjar o sostre inadequats, per manca d’aigua i dutxes o per manca de mecanismes per comunicar-se amb les famílies, són constants.
Accés a la salut
Les patologies més comunes ateses per MSF a les persones migrades que surten de la selva del Darién són lesions a la pell, infeccions respiratòries i alteracions gastrointestinals que es deriven dels perills associats a una ruta de cinc dies al llarg de la selva on a més hi ha una violència enorme.
Dones
Les dones, i especialment nenes i adolescents són especialment vulnerables a la violència sexual a la selva del Darién.
Metges Sense Fronteres va atendre 328 casos de violència sexual a la zona només en 6 mesos entre finals d’abril i desembre de 2021. L’ONG apunta que això suposaria un 25% de la xifra real de casos, ja que moltes dones prefereixen no denunciar, sobretot per desconfiança de les autoritats i dels Estats, que sovint les criminalitzen, i també per una qüestió pràctica: volen avançar en el seu camí migratori cap al nord el més aviat millor i veuen que aquests processos poden endarrerir massa el seu trajecte i tenir un resultat incert.
L’organització intenta no revictimitzar a la víctima i garantir la seva confidencialitat, intentant que no estigui incòmoda quan denuncia. Per això es procura fer una única consulta integral, amb presència de metges i psicòlegs. Si el succés s’ha produït les 72 hores abans, ofereixen tractament per a prevenció malalties de transmissió sexual, VIH i embarassos, a més de tractar el dolor que puguin tenir per l’assalt i els cops. El 89% de les persones que atenen, a més, reben tractament psicològic, de forma voluntària, i que es pot demorar durant una hora. Els psicòlegs poden arribar a atendre 7 o 8 casos en un dia.
Infants
El nombre de nens i nenes migrants que creuen la selva del Darién a peu ha arribat a un màxim històric, segons ha advertit UNICEF. Gairebé 19.000 nens i nenes migrants han travessat la selva del Darién l’any 2021, gairebé tres vegades més que el número registrat durant els cinc anys anteriors junts. Més d’1 de cada 5 migrants que creuen la frontera entre Colòmbia i Panamà són nens i nenes, i la meitat tenen menys de cinc anys.
Mentre que l’any 2017 els infants representaven el 2% del moviment migratori per la frontera entre Colòmbia i Panamà, el 2021 ja representaven aproximadament el 20% del total.
Cinc infants van ser trobats morts el 2021, mentre que altres 150, inclosos alguns nounats, van arribar a Panamà sense els seus pares, segons UNICEF.
Uns 20.000 infants més —molts d’ells amb les seves famílies— continuen esperant el seu torn per creuar el Darién, aturats a Necoclí, un petit poble costaner de Colòmbia. Alguns d’ells s’allotgen en hotels, mentre que altres passen nits sota tendes de campanya a la platja.
Actors implicats
Metges Sense Fronteres (MSF) va iniciar activitats a Bajo Chiquito l’abril de 2021 per poder cobrir les necessitats mèdiques de les persones migrants que arriben ferides, exhaustes, aterroritzades i desorientades després de superar el Tap del Darién.
Des de l’any 2018, UNICEF ha proporcionat atenció humanitària i acompanyament a l’Estat panameny per atendre el flux migratori a Darién. Treballen perquè les comunitats d’acollida es beneficiïn de serveis d’aigua, sanejament, higiene, salut matern infantil i protecció contra totes les formes de violència.
Més informació
Informes de vulneració de drets humans relacionats amb els assentaments
Metges sense Fronteres, 2021
Darién: los supervivientes
Aquest vídeo recull testimonis de diverses persones que han superat la ruta del Darién tant a Bajo Chiquito, la primera població panamenya on arriben els migrants i a les properes Estacions de Recepció Migratòria (ERM) de Panamà, a San Vicente i Lajas Blancas. Es poden veure les diferents violències que pateixen.
VídeoReportatges o notícies rellevants en mitjans de comunicació sobre el camp
El infierno de cruzar el Tapón del Darién, la región más intransitable y peligrosa de América Latina
BBC Mundo, Alejandro Millán Valencia i Camilo Estrada Isaza, 31 de gener de 2018
Dos periodistes de BBC Mundo s’endinsen durant set dies al Tap del Darién per relatar com viuen les persones migrants i refugiades en aquesta perillosa ruta. Aquesta crònica va ser seleccionada com un dels millors 39 treballs de periodisme narratiu que es van publicar al món el 2018.