Persones desplaçades a Iemen

Mapa

Les persones desplaçades i els conflictes vinculats

El Iemen, situat a l’extrem sud de la península aràbiga, continua vivint la pitjor crisi humanitària del món.

La guerra civil del Iemen va començar el 2015 com a resultat dels enfrontaments entre les forces governamentals del Iemen i els houthis, també coneguts com Ansar Allah. Durant els últims anys, el conflicte i el declivi econòmic han afectat molt tota la població civil, forçant milions de persones a fugir de les seves llars i deixant més d’un 70% de la població amb necessitat d’ajuda humanitària. Fins i tot abans de la crisi actual, el Iemen era el país més vulnerable de l’Orient Mitjà: tenia les pitjors taxes de desnutrició del món i la meitat de la seva població vivia en la pobresa, sense accés a aigua potable.

El març de 2015, la coalició de països liderada per l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (i amb la participació d’altres països àrabs) va iniciar una invasió aèria contra el grup d’houthis. El conflicte es va expandir dramàticament, i amb ell la crisi humanitària. Els houthis controlaven onze governacions, inclosa la capital, Sanaa. Les forces governamentals del Iemen, amb el suport de la coalició militar àrab, controlen set governacions més. El Consell de Transició del Sud, amb el suport dels Emirats Àrabs Units, controla tres governacions. 

A principis de 2022, el nombre de víctimes del conflicte al Iemen s’estimava en 377.000 persones, gairebé el 60% d’elles van perdre la vida a causa de problemes associats al conflicte, com ara la manca d’accés a aliments, aigua i assistència sanitària.

Després de set anys de conflicte devastador i implacable, uns 23,4 milions de persones al país (el 73% de la població total) depenen de l’assistència humanitària per sobreviure. El país té la quarta població de desplaçats interns més gran del món.

El districte de Maqbanah de Taizz és una de les zones de més difícil accés al Iemen. El districte acull més de 23.700 persones desplaçades que viuen en dures condicions des de l’inici del conflicte l’any 2015.

Una investigació duta a terme per Amnistia Internacional va posar de manifest el perill creixent en el conflicte del Iemen, perquè Emirats Àrabs Units està armant milícies de manera irresponsable. El país s’ha convertit en un important canal de distribució de vehicles cuirassats, sistemes de morter, fusells, pistoles i metralladores, que s’estan desviant il·legalment a incomptables milícies acusades de crims de guerra i altres violacions greus de drets humans.

Composició de les persones desplaçades

Segons dades de 2022, hi ha un total de 4,59 milions de persones desplaçades, refugiades o sol·licitants d’asil al Iemen. D’aquestes, el 96% són desplaçades internes.

Uns 23,4 milions de iemenites (el 73% de la població) han passat a dependre de l’ajuda humanitària. Les operacions militars han provocat, segons dades recopilades fins al març de 2022, el desplaçament intern de 4,3 milions de iemenites. Només el 2020, aproximadament 172.000 persones van haver de marxar de les seves llars, cosa que va convertir el Iemen en el quart país del món amb més població desplaçada, després de Síria, Colòmbia i la República Democràtica del Congo.

País o territori d'origen de les persones del camp

La gran majoria de persones desplaçades al país són iemenites. Però a més, el Iemen acull persones refugiades i sol·licitants d’asil de Somàlia (74.000) i Etiòpia (16.000). Es converteix així en el segon país al món que més població refugiada somali ha acollit.

La vida al camp

En l’actualitat, el 40% de les famílies desplaçades més vulnerables al Iemen no tenen accés a ingressos i han de vendre les seves pertinences, treure les criatures de l’escola i enviar-les a treballar o a pidolar al carrer només per poder tenir menjar a taula.

El risc d’una fam a gran escala, la violència, el col·lapse dels serveis i el desplaçament prolongat són els reptes més grans per a la població refugiada i desplaçada. Vuit anys de combats intensos han empès el país a la vora del col·lapse econòmic, deixant només la meitat de les instal·lacions sanitàries del país totalment funcionals i més de la meitat de la població del país sense aigua i recursos suficients per cobrir les seves necessitats bàsiques. Els informes mostren que més de 16 milions de persones van passar gana durant el 2021 i mig milió ja viuen en condicions de fam.

Pel que fa a l’accés a l’aigua i l’electricitat, la població del Iemen pateix una gran crisi de l’aigua. La xarxa de canonades d’aigua només cobreix el 30% de la població, i més de 15 milions de persones es veuen obligades diàriament a recórrer a mètodes costosos per obtenir aigua suficient. Alhora, prop del 90% de la població no té accés a electricitat.

Accés a la salut

Segons l’informe de missions de Metges Sense Fronteres (MSF) de l’any 2020,després de cinc anys de guerra, el sistema sanitari iemenita estava en ruïnes. Tot i haver-se registrat una reducció dels atacs aeris en comparació als anys anteriors, els fronts de batalla van estar actius en diverses governacions, es van produir atacs continus contra la població i les estructures de salut, i van augmentar les càrregues administratives sobre les organitzacions humanitàries, cosa que va restringir la seva capacitat de prestar serveis.

Tota aquesta situació va implicar un deteriorament major de la situació econòmica general i va agreujar els obstacles directes i indirectes perquè la població iemenita pogués disposar de l’atenció mèdica necessària.

Al Iemen, la població segueix sense serveis bàsics i les bretxes són enormes, específicament en atenció primària (inclosa l’atenció ambulatòria i el tractament de malalties cròniques, com la hipertensió, el VIH, la tuberculosi, la diabetis, etc.) però també pel que fa a serveis en salut mental, suport nutricional, salut sexual i reproductiva i serveis d’emergència.

A causa de la manca de sanejament i aigua neta a tot el país, així com a l’escassetat de vacunes i les deficiències dels programes regulars d’immunització, els brots de malalties com el còlera, el xarampió i la diftèria són freqüents i van continuar durant 2020. A tot això va venir a sumar-se la pandèmia de la Covid-19.

El primer cas confirmat de coronavirus al país es va registrar el 10 d’abril de 2020 i, a finals de setembre, l’ONU va informar de 2.034 casos confirmats i 588 morts. Tanmateix, les autoritats houthis del nord van suprimir la informació sobre la propagació i l’impacte de la Covid-19 a les zones sota el seu control.

La pandèmia va sumar-se a altres brots de malalties que ja estaven superades a la majoria del món com el còlera, el xarampió i la diftèria.

Dones

1 de cada 4 famílies iemenites desplaçades està encapçalada per una dona o una noia, el 20% de les quals són menors de 18 anys.

Segons recopila ACNUR, moltes dones i nenes es veuen obligades a portar la càrrega del desplaçament, la pobresa i la fam mentre assumeixen la responsabilitat de mantenir les seves famílies. Amb una mobilitat i oportunitats laborals limitades, sovint es veuen privades d’accedir als serveis bàsics i a l’assistència sanitària.

Amb massa freqüència, les noies es veuen obligades a abandonar l’escola i a casar-se aviat com a mecanisme per fer front a la fam. La violència i els abusos de gènere estan generalitzats i no s’acostumen a denunciar. Les dones embarassades i lactants pateixen desnutrició aguda severa i són víctimes de malalties, com la malària i el dengue, que van ser erradicades fa molt de temps en altres llocs del món.

Malgrat les dificultats i els traumes patits, les dones iemenites són molt resilients i continuen donant suport a les seves famílies i comunitats en les circumstàncies més difícils.

Infància

A tot el Iemen, 2,2 milions d’infants pateixen desnutrició, inclòs gairebé mig milió de nens i nenes que s’enfronten a una desnutrició aguda severa, una condició que amenaça la vida, segons un nou informe de l’IPC.

Els infants iemenites continuen sent assassinats i ferits. Almenys 1 infant mor cada 10 minuts al país a causa de malalties que es podrien haver previngut i, en algunes parts del país, 1 infant de cada 4 pateix una desnutrició aguda. De fet, 2,3 milions de nens i nenes menors de cinc anys van partir aquesta malaltia l’any 2021. Desenes de milers d’infants corren el risc de patir desnutrició aguda severa i fins i tot morir sense tractament urgent.

Segons un informe de Save the Children, fins al 60% dels nens i nenes al Iemen coneix algú que ha resultat ferit en els vuit anys de conflicte del país, i una quarta part tenen algun familiar ferit. Gairebé el 80% estan constantment preocupats per la seva seguretat i la dels seus familiars i amistats; i més del 70% expliquen que la seva escola ha estat atacada almenys una vegada.

Actors implicats

Brinda assistència per salvar la vida tant de les persones iemenites desplaçades com de les persones refugiades i sol·licitants d’asil a tot el país.

MSF treballa al Iemen des de 1994 i MSF Espanya ho fa des de 2007 i més intensament des de l’any 2020, amb l’extensió de la Covid-19 pel país. La població a la qual atenen són les víctimes del conflicte armat i de malalties endèmiques i epidèmiques.

Treballen al Iemen des de fa més de 50 anys. Des del començament del conflicte, el 2015, han atès més de 2 milions de nens i nenes. Distribueixen menjar, aigua potable i kits d’higiene a les famílies i treballem a més de 200 centres sanitaris per tractar la desnutrició infantil i brots de malalties com el còlera o la diftèria.

Més informació

Informes de vulneració de drets humans relacionats amb els assentaments

Save the Children, Març 2022

No Place is Safe

Aquest informe, per al qual es van fer enquestes a 400 nens i nenes de 8 dels 21 governs del Iemen, és un recordatori clar que la infància i les seves famílies estan pagant el preu més alt per aquesta guerra brutal.

Descarregar

Reportatges o notícies rellevants en mitjans de comunicació sobre el camp

Crisi de fam del Iemen: calen 4.300 milions de dòlars, segons l’ONU

Al-Jazeera, 16 de març de 2022

El reportatge explica la situació de fam extrema al país, on tres de cada quatre iemenites dependran de l’assistència alimentària el 2022. Nacions Unides

subratlla que calen 4.300 milions de dòlars per fer front a l’escassetat d’aliments del Iemen l’any 2022 per tal d’evitar que 19 milions de persones passin gana.